Tjeerd Muller Portfolio

Literatuur

Tijdens de Master Education of Arts zijn we vooral aan het ontwerpen en onderzoeken in de praktijk. De educatieve ontwerpen zijn niet gebaseerd op jarenlang wetenschappelijk onderzoek of uitgebreide literatuur, maar het is wel belangrijk specifieke literatuur te raadplegen, al is het alleen omdat veel edacatief ontwerp al jaren geleden een keer gedaan is. Daarnaast om je te laten inspireren, verdiepen en je eigen ontwerpen te onderbouwen. Kortom een onmisbare schakel in de totstandkoming van nieuwe inzichten.

Op deze pagina een overzicht van de boeken die ik tijdens mijn studie gelezen heb en op basis waarvan ik bepaalde keuzes en ontwerpen gebaseerd heb. Het was een enorme openbaring om weer de tijd te nemen literatuur tot me te nemen. Iets wat ik al wist dat er al zoveel interessante dingen geschreven en gepubliceerd zijn waar je anders geen weet van hebt.

Wat woorden niet kunnen zeggen

Dit is een boek vol creatieve werkvormen. Werkvormen die vanuit een creatieve therapeutische invalshoek zijn ontwikkeld. Er staan veel opdrachten in die bekend voorkomen of licht zweverig overkomen. Maar het inspireert wel om te zien met welke werkvormen je welke effecten kunt bereiken. Hele praktische tips afgewisseld met vormen van nabespreking.

Designing for Didacticians

Willem-Jan Renger & Evert Hoogendoorn

Makkelijk leesbaar en interessant boek over de basisprincipes van de Ludodidactiek. Wat zijn mechanics, dynamics en aesthetics en hoe verhouden die zich tot elkaar als je een spelvorm ontwikkeld? Hoe kun je game principes inzetten om onderwijs te ontwerpen? Hoe werkt ons brein tav het overwinnen van (onzichtbare) barrières?

Ludodidactiek heeft mij als onderwijs professional echt wezenlijk nieuwe inzichten gegeven. Door een bepaalde theorie of modellen daarin te betrekken krijg je als ontwerper nieuwe inzichten in het eigen proces maar ook ga je anders kijken naar de al bestaande onderwijsconcepten.

Group Genius

Keith Sawyer

Waar in onze maatschappij veelal gesproken wordt over de individuele creatieven en eenlingen die met gekke ideeën of ontwerpen komen, beschrijft dit boek de vele situaties waarin veel meer wordt gedacht vanuit een collectieve creatie ipv de individuele genialiteit. De collaborative web leert ons dat vele ingenieuze uitvindingen uit ons verleden vaak zijn ontstaan door een samenkomst van meerdere creatieven en de ruimte die gegeven is om dit te laten ontstaan. Ik vond dit een interessant gegeven omdat bij het maken van een film ook altijd sprake is van een collaborative web.

Muzische Professionalisering

Bart van Rosmalen

Een filosofisch boek dat je meeneemt naar een andere wereld, en toch een wereld waar je zelf in leeft en werkt. Voor mij nieuwe termen als: Tegenkracht krijgen een betekenis in het eigen denken en handelen. Soms dwaal ik wat af als er wordt ingezoomd op alle mythes van muzes en kan het voor menig praktisch onderwijsprofessional wat zweverig aanvoelen. Maar al met al een heel inspirerend boek van een inspirerende docent.

Traumasporen

In een aantal films van mijn hand ga ik op zoek naar het intergenerationele trauma van de personages. Jarenlang hebben zij het trauma van hun ouders met zich meegedragen. In het boek Traumasporen vond ik een mooie verzameling van voorbeelden die aansloten op mijn eigen praktijkervaringen.

Kwalitatief evalueren in het sociale domein

Boek met beschrijvingen van soorten onderzoek in het sociale domein. Erg handig als je van start gaat met het maken van een beschrijving van je eigen concept en educatieve onderzoek daarin. Want welke vormen van onderzoek zijn er daarin. Beschreven staan bijvoorbeeld “narratief onderzoek” en “actieonderzoek” aangevuld met modellen en criteria in verschillende vormen. Kortom een bruikbaar naslagwerk voor elke vorm van evaluatie en reflectie in het sociale domein.

Rules of Play

Katie Salen & Eric Zimmerman

Dit boek is verdeeld in 4 hoofdstukken; core concepts, rules, play en culture. De basis principes van Game Design worden stap voor stap uitgelegd, ook vanuit een diepere laag. Het boek geeft een inzicht in ons eigen systeem als een complex geheel waarin je aspecten als tijd en plaats kunt veranderen, waardoor het systeem als geheel veranderd. Er staan ook interviews in met Game Designers en hoe zij kijken naar de principes van Game Design. Ik heb het ervaren als een nuttig en interessant naslagwerk.

Wicked Art Assignments

Opdrachten-boek vol met creatieve opdrachten voor uiteenlopende toepassingen. Erg inspirerend voor creatieve opleidingen, maar ook voor de meer mainstream opleidingen. Veel opdrachten kun je ook op variëren of een eigen smaak aan meegeven. De opdrachten zijn ingedeeld op thema’s en op bepaalde kennisgebieden, bijv. meer visuele opdrachten, audio design of 3D design. Voor mij was dit boek vooral er inspiratie, maar heb het wel aan veel collega’s aangeraden, die het nog niet kenden, want onder de creatieve docenten zou dit boek toch al wel bekend moeten zijn.

DRIVE

Daniel H. Pink

Wat drijft ons? Wat motiveert ons? Waarom volgen we onderwijs? Allemaal interessante vragen die we onszelf niet meer dagelijks stellen. Zeker niet in het onderwijs, waar we inmiddels alles dicht hebben getimmerd met formulieren, lijstjes, schema’s en rubricsen. Dit boek schets een beeld wat een intrinsieke motivatie is en hoe deze aan te spreken. Dit boek is makkelijk geschreven, herkenbaar en zal door iedereen herkent worden.

Zo Werken Wij

Sacha Bronwasser

Mooi kijkje in de keuken van 10 Nederlandse kunstenaars, met elk zeer uiteenlopende disciplines en werkmethodes. Wat drijft iemand? Waar haalt de kunstenaar zijn inspiratie vandaan? Maar ook welke technieken gebruikt iemand en waarom? We komen via de schrijfster dichtbij de kunstenaars zelf en hoe zij beïnvloed zijn door hun jeugd of omgeving. In het kader van Maakprocessen voor mij een erg interessante aanvulling op mijn eigen inzichten.